Jóféle pörkölt megfőzve ahogy szokás, a rizst én külön készítem, pici olajon pár percig magas hőfokon kevergetve pirítom, másfélszeres forró vízzel fedő alatt puhára párolom majd összekeverem a pörkölttel.
Fűszerezés ízlés szerint. Aki szereti, egy kis csípőset is adhat hozzá, nem rontja el.
Katalin Czipoth konyhájából!
Forrás: bigista.com
2.) Sertéspörkölt párolt rizzsel.
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 45-50 dkg sertéscomb,
- 2 dkg vöröshagyma,
- 1-2 gerizd fokhagyma,
- 1db paradicsom,
- 1 db tv vagy kápia paprika,
- só, bors, pirospaprika
- 1 ek. olaj.
- Az olajon megdinszteljük a karikára vágott vöröshagymákat,
- Rátesszük a húst, kevergetve dinszteljük tovább,
- Hozzáadjuk az ízlés szerinti sót borsot, pirospaprika felét és a foghagymát,
- Felengedjuk egy-két dl. vízzel, épphogy ellepje.
- Készre főzzük! Legyen egy kicsit szaftos!
- Ha nem az, tegyünk rá egy kicsi vizet.
- Tegyük rá a pirospaprika másik felét is!
- Forraljuk fel újra. Addig forraljuk lassan, amíg az állagát megfelelőnek találjuk!
- Tálalhatjuk.
Hozzávalók a párolt rizshez:
1 egység (bögre) rizs,
3.5 egység (bögre ) víz,
só, bors, esetleg babérlevél, és pici olaj.
Elkészítése:
A főzőedénybe fél vagy egy evőkanál olajat teszek,
Beleteszem a rizst, kevergetve egy kicsit átpirítom,
Majd ráöntöm az összes vizet.
Sót, borsot, babérlevelet teszek bele. Megkeverem.
Hagyom főni, lassú tűzön, eleinte 1x 2x kíméletesen megkeverem.
Lefedem! Hagyom tovább párolódni 10-15 percig.
Tálalás előtt kóstoljuk meg a rizs szemet, hogy átfőtt-e teljesen.
Akkor szép a párolt rizs, ha pörgős a rizs, tehát nincsenek összeragadva a szemek.
Ez sajnos nem mindig sikerül ilyen szépre, mert a rizs minősége sem egyforma és a főzésre is nagyon kell vigyázni, hogy hogyan csináljuk!
A képen is egy kicsit össze vannak ragadva a szemek, de ettől még finom.
Ízlés szerint tálaljuk!
Adhatunk mellé bármilyen salátát, savanyúságot vagy befőttet is!
Jó étvágyat hozzá!